Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ékszerteknős

2008.02.24

Története

Az ékszerteknősök Észak- és Dél-Amerikából származó, vízben élő állatok,pontosabban nem is egy fajt takar ez a kifejezés, hanem több rokonfajnak a gyűjtőneve. Az állatkedvelők figyelmét mindenekelőtt apró termetükkel hívják fel magukra, ugyanis a kereskedelemben példányok nagysága csak ritkán haladja meg a tízforintos fémpénz méretét. Elöljáróban fel kell világosítanom a kedves olvasót, hogy a megfelelő táplálás mellet ezek az apró állatkák szépen növekedésnek indulnak és általában elérik akár a 20 cm-es nagyságot és a 25 éves életkort is.

 

Beszerzése

Az állatkereskedésekben kapható teknősök többsége egyenesen Amerikából érkezik.Az egészséges ékszerteknős egyenesen úszik (a féloldalas mozgás tüdőgyulladás jele lehet), páncélja kemény.A puha páncél valamilyen hiánybetegségre vezethető vissza.

 

Az állat helyének kialakítása

 

Az ékszerteknősök elhelyezésére úgynevezett akvaterráriumot kell berendeznünk. Ez azt jelenti, hogy a megfelelőméretű üvegterráriumot úgy kell kialakítani számukra, hogy egyik felében mintegy 120x60 cm alapterületű, 25 cm mélységű úszkálásra alkalmas víz legyen,amelyet célszerű egy nagyobb teljesítményű akváriumszűrővel tisztán tartani. A másik felében pedig olyan kavics-, illetve sóderaljazatot képeznünk ki, amelyre a teknősök ki tudnak mászni, tehát lejtőt alakítsunk ki a vízben. A korábban sekély vízben tartott állatokat fokozatosan szoktassuk hozzá a mélyebb vízhez, ugyanis a hirtelen úsztatásvégzetes lehet számukra.

A teknősök nagyon szeretnek sütkérezni és általában kedvelik a meleget, ezért a víznek el kell érnie a 25-30 C-os hőmérsékletet. Ezt megfelelően fűtött lakásban könnyen megteremthetjük csekély belső fűtéssel,  a közismert akváriumi fűtőberendezésekkel. Ha azonban fűtenünk kell a vizet, akkor terráriumot egy üveglappal takarjuk le, különben a meleg vízben lévő állat hideg levegőt lélegzi be, ami tüdőgyulladáshoz vezethet.

Ha az akvaterráriumot nem tudjuk úgy elhelyezni, hogy naponta több órás napfény érhesse, tanácsos olyan világítást készíteni, mely bizonyos hőt is sugározva lehetőséget nyújt teknőseinknek a sütkérezésre.

A vízbe vízinövényeket telepíteni nem szükséges, de a szárazföldi oldalra nyugodtan ültethetünk olyan növényeket, amelyek kedvelik a sok vizet(vízipálmákat, zöldikéket, filodendronokat, pletykákat stb.). A betelepítésnél gondoljunk arra is, hogy teknőseink viszonylag rövid idő alatt elszennyezik vizüket, ezért gyakrabban kell azt cserélni. Ilyenkor nagyon ügyeljünk arra, hogy a friss víz hőmérséklete megegyezzen az eredetivel! Ha szűrőberendezést működtetünk, a vízcserék lényegesen ritkábban szükségesek.

A terrárium még nem azonnal nem terrárium! Mielőtt az állatokat beszerzi, tisztában kell lennie az igényeikkel és terráriumot kell berendeznie.

A hüllők hidegvérű állatok, amelyeknek a testük működéséhez sok melegre van szükségük. A legtöbb a terráriumban ápolt állat meleg vagy forró éghajlatú vidékről származik, a közép- és észak-európai állatvilágban ritkák a hüllők.