Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetés

2008.02.25

Az ékszerteknősök ragadozó állatok, táplálásukra elsősorban az élő eleségek jöhetnek számításba. Szívesen fogyasztják az élő vízibolhát, tubifexet, a nagyobb példányok az élő lisztkukacot, lepkéket, legyeket, élő szúnyoglárvákat is. A legjobb táplálék a fagyasztott apró hal - olcsó, könnyen beszerezhető és a teknősök számára a legegészségesebb. A hal minden részét - a csontokat és a belsőségeket is - etessük meg!

Míg az apróbb példányokat naponta kell etetni, addig a nagyobbakat elegendő két naponta. A túletetés következtében felgyorsul a növekedésük, és egykettőre azt vesszük észre, csupán a színe tér el a jól ismert hazai mocsári teknősétől.

Az eleséget mindig vízbe adjuk. Mindig csak annyit, amennyit az állat 10-15 perc alatt elfogyaszt. Úgy is lehet etetni, hogy a teknőst kiemeljük szokásos helyéről és csak az etetés befejeztével rakjuk vissza, így csökkenteni lehet a terrárium vízének beszennyeződését.

A lisztkukacot, lepkéket csipesz segítségével is etethetjük.

Milyen tápra van szükségük a teknősöknek???

A természetben a teknősök és más hüllők önállóan keresnek maguknak kiegyensúlyozott táplálékot. Az ember ápolta állatok azonban arra a táplálékra vannak utalva, amit kapnak. Ezért Ön mint gazda soha ne felejtse el, hogy egyedül felel a fajnak megfelelő, változatos táplálékért és ezzel állatai jó közérzetéért.

Néhány salátalevél vagy néha egy-egy darab hús nem elegendő a hüllők kiegyensúlyozott táplálkozásához. A táplálék mennyiségén kívül főleg a minőség fontos.

A tápláléknak tartalmaznia kell minden életfontosságú anyagot. Ide tartozik a kalcium, az ásványi anyagok és a vitaminok. A hüllőknek ezekre az anyagokra a csontozat és a páncél, illetve a pikkelyek kialakulásához, valamint a görcsök és bénulások ellen van szükségük. Különösen a teknősöknek van gyakran szorulásuk. Ezért ballasztanyagokra van szükségük a bél működési zavarainak elkerüléséhez.

A zöld táplálékok

A friss gyümölcsnek és zöldségnek is szerepelni kell időnként az étlapon. Kedveltek például a saláta, pitypang, uborka, paradicsom és banán.

Alaposan mossa meg a táplálékot, hogy az esetlegesen visszamaradt permetezőanyagokat eltávolítsa. Sok növényvédőszer jobban árt a hüllőknek, mint nekünk, embereknek. A gyümölcsöt (alma) hámozza meg, hiszen éppen a héjban a legnagyobb a permetezőszer koncentrációja. Az ideális természetesen a garantáltan nem permetezett táplálék.

A teknősök néha vonakodnak, ha ismeretlen táplálékot adunk nekik. Az evés megtagadása annak a jele, hogy a teknősök eddig túlságosan egyoldalú táplálékot kaptak. A teknősök nagyon önfejűek tudnak lenni, ha ismeretlen tápot kapnak.

A változatosan táplált teknősök megszokták, hogy sűrűn kapnak új ételfajtákat és kíváncsiak az új táplálékokra is.

Nem nehéz azonban meghozni az étvágyukat: Keverje össze az új táplálékot a régivel és csökkentse időről időre a régi mennyiségét. A teknőse szívesen meg fogja enni az újat is.